Museo Sorolla Madrid

De Spaanse hoofdstad Madrid heeft musea van wereldformaat zoals het Museo del Prado, het Centro de Arte Reina Sofía en het Museo Thyssen Bornemisza. Hoe mooi en indrukwekkend deze ook zijn, het veel kleinere en onbekendere Museo Sorolla heeft op mij een minstens zo grote indruk achtergelaten. Het voormalige woonhuis van Joaquín Sorolla, ingericht met het originele meubilair en kunstobjecten van de familie, is met zijn prachtige Andalusische tuin een verborgen parel in het centrum van Madrid.

Joaquín Sorolla (1863-1923)
De Spaanse kunstenaar Joaquín Sorolla y Bastida werd in 1863 geboren in Valencia. Al op jonge leeftijd ontwikkelde hij zijn artistieke talent en koos voor een studie aan de kunstacademie in Madrid. Net als veel andere veelbelovende schilders uit zijn tijd vertrok Sorolla op zijn 21ste met een studiebeurs naar Italië. Enkele jaren later trouwde hij met zijn grote liefde Clotilde García del Castillo met wie hij drie kinderen kreeg. Uit het grote aantal schilderijen in het museum waarop Sorolla’s vrouw en kinderen zijn afgebeeld, blijkt wel hoe belangrijk het gezin voor hem was.

Sorolla reisde veel door Europa en Amerika om zijn eigen werk te promoten en nieuwe kennis van zijn buitenlandse collega’s op te doen. Hoewel hij veel contact had met andere avant-gardisten beperkte hij zich voornamelijk tot het schilderen van natuur en portretten. In Amerika waren deze portretten zeer geliefd en de verkoop hiervan leverde hem internationale bekendheid op. Door de grote rol die hij toekende aan het natuurlijke licht wordt zijn werk ook wel aangeduid met luminismo. Sorolla legde veelal dagelijkse scènes in de buitenlucht vast, waarbij hij een duidelijke voorliefde had voor het schilderen van strandtaferelen.
Meer info over Joaquín Sorolla en zijn schilderijen: http://www.sorollapaintings.com/

Een Andalusisch stukje Madrid
Op het hoogtepunt van zijn carrière liet hij het prachtige huis in Madrid bouwen waarvan hij zelf de tuin ontwierp. Het huis en de tuin zijn geïnspireerd op de Moorse paleizen van Sevilla en Granada. Van het Alhambra in Granada nam Sorolla eigenhandig de begroeiing voor zijn tuin mee. Het geheel van Moorse tegels, fonteinen, vijvers en prieeltjes geeft je midden in Madrid het gevoel in Andalusië te staan. Sorolla woonde tot aan zijn dood in 1923 met zijn vrouw en kinderen in dit huis. Na zijn dood heeft zijn weduwe het huis, inclusief schilderijencollectie, geschonken aan de Spaanse overheid die het in 1932 opende als museum.

De vaste collectie schilderijen zijn werken van Sorolla die hij voor zijn plezier maakte en niet waren bedoeld voor de verkoop, waaronder diverse portretten van zijn gezin. Ook het oorspronkelijke meubilair en diverse kunstobjecten uit de privécollectie van de familie Sorolla staan nog steeds in het museum. Zelf raak ik iedere keer weer ontroerd door het schilderij Madre waarop Sorolla op liefdevolle wijze zijn vrouw en jongste dochter in het kraambed heeft afgebeeld. Het intieme geluk dat hoort bij de geboorte van een kind straalt van dit schilderij af, met de vermoeide maar gelukkige Clotilde die tussen de prachtige kleuren wit van de lakens naar haar pasgeboren kindje kijkt.

Het is zeer de moeite waard om bij een bezoek aan het museum gebruik te maken van de audiotour. De fijne, persoonlijke sfeer in het huis van de kunstenaar komt zo nog meer tot leven. Voor wie meer Spaanse schilders wil leren kennen dan Pablo Picasso en Salvador Dalí, is het museo Sorolla een echte aanrader. Meer informatie over het museum: http://www.mecd.gob.es/msorolla/inicio.html

Museo Sorolla, Madrid

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *