Málaga: bruisende stad vol kunst en cultuur

De Zuid-Spaanse stad Málaga, geboorteplaats van Pablo Picasso, is tegenwoordig een echte museumstad. Málaga behoort zelfs tot de steden met de grootste museumdichtheid in het historische centrum. De afgelopen decennia is er flink geïnvesteerd in deze stad aan de Costa del Sol, die nu heel wat meer te bieden heeft dan alleen zon, zee en strand.

Toch is het niet alleen de recente make-over die de stad zo aantrekkelijk maakt: sporen van drieduizend jaar historie zijn in Málaga terug te vinden, zoals de resten van een Romeins theater die halverwege de twintigste eeuw bij toeval zijn ontdekt. Of het prachtige Alcazaba (Arabisch fort) uit de periode van de Moorse bezetting en de indrukwekkende Catedral de la Encarnación, die in de zestiende eeuw op de resten van een moskee werd gebouwd. Drie eeuwen lang duurde de bouw, die tot op de dag van vandaag onvoltooid is gebleven: de kathedraal moet het doen met slechts één toren waardoor ze vooral bekend staat als La Manquita: de éénarmige vrouw.

Museo Picasso Málaga
De Spaanse schilder Pablo Picasso werd in 1881 in Málaga geboren. Ondanks dat hij al op jonge leeftijd uit Málaga vertrok, wilde hij graag dat een aantal kunstwerken in zijn geboortestad te zien zouden blijven. Zijn schoondochter en kleinzoon realiseerden deze wens door een deel van hun artistieke erfenis te schenken aan het museum, dat in 2003 werd geopend. Met zijn unieke stijl en technieken gaf Picasso een geheel nieuwe wending aan de moderne kunst uit de twintigste eeuw. De 233 kunstwerken in het museum dateren uit de periode van 1892 tot 1972, waarmee werk uit zijn gehele oeuvre in de collectie is vertegenwoordigd.

Het museum is gevestigd in het schitterende zestiende-eeuwse Palacio de Buenavista met de voor Andalusië zo kenmerkende mengstijl van Spaanse, Italiaanse en Moorse elementen die op een sobere en elegante manier zijn samengebracht. Net als het paleis waarin de collectie is ondergebracht, zijn de werken van wereldformaat, maar tegelijkertijd is de setting klein en intiem en lijkt een bezoek op een onderonsje met Picasso zelf. Deze intieme sfeer begint al aan het begin, bij het prachtige Paulo en un burro (Paulo op een ezel). Dit eerste schilderij is als een uitnodiging een kijkje te komen nemen in het leven van deze wereldberoemde Spaanse schilder.
http://www.museopicassomalaga.org/

In Málaga is ook het Casa Natal de Picasso (het geboortehuis van Picasso) op de Plaza de la Merced opengesteld voor het publiek. Hoewel hier geen kunstcollectie te bezichtigen is, geeft het huis met een aantal persoonlijke bezittingen van de familie een aardige indruk hoe het gezin hier aan het einde van de negentiende eeuw heeft geleefd.
http://fundacionpicasso.malaga.eu/

Museo Carmen Thyssen Málaga
De collectie van het Museo Carmen Thyssen is een schitterende aanvulling op de collectie van het Museo Thyssen Bornemisza in Madrid. De Spaanse aristocrate Carmen Cervera trouwde met de Duits-Hongaarse baron en kunstverzamelaar Heinrich Thyssen. Dankzij dit huwelijk is de kostbare en zeer veelzijdige kunstcollectie van het echtpaar binnen Spanje gebleven.

De collectie in Málaga geeft een prachtig beeld van het romantische en folkloristische Andalusië uit de negentiende eeuw. Op zoek naar, en ter bevestiging van de eigen identiteit kozen Andalusische schilders voor alledaagse taferelen voor hun schilderijen. Zo werden de typische kleine steegjes, de Moorse architectuur, de traditionele Spaanse klederdracht, feesten en tradities bekend in heel Europa. Op de tweede verdieping van het museum is de overgang te zien van de negentiende-eeuwse romantiek naar het twintigste-eeuwse modernisme.

Het mooie Palacio de Villalón waar het Museo Carmen Thyssen is gevestigd, dateert uit de zestiende eeuw. Het interieur van het museum is verrassend modern en in de prachtige eigentijdse zalen spreekt het kleurige negentiende-eeuwse Andalusische leven nog meer tot de verbeelding.
http://www.carmenthyssenmalaga.org/en/

Centre Pompidou Málaga
De jongste aanwinst van de stad is het Centre Pompidou dat in het voorjaar van 2015 zijn deuren opende. Dit moderne museum is de enige dependance van het Parijse Centre Pompidou buiten Frankrijk. Met het eveneens onlangs geopende Museo Ruso San Peterburgo en het Centre Pompidou is Málaga een museumstad geworden van internationale allure. De permanente collectie van het museum bestaat uit moderne kunst vanaf de twintigste eeuw van onder andere Marc Chagall, Max Ernst, Frida Kahlo, René Magritte en de Nederlandse Kees van Dongen.
http://centrepompidou-malaga.eu/

Dit is nog maar een greep uit de 35 musea die Málaga rijk is. Ook zeer de moeite waard zijn het Museo del Vidrio y Cristal (waar de eigenaar van de ronduit prachtige privécollectie glaswerk, schilderkunst en meubilair je persoonlijk rondleidt), het eerdergenoemde Museo Ruso en het Museo del Patrimonio Municipal. Kortom: trek voldoende tijd uit voor een stedentrip naar Málaga want al dit moois past niet in één weekend. Er moet genoeg tijd overblijven om in een van de gezellige straatjes van het oude centrum te genieten van de typische Malagawijn, of aan de authentieke boulevard van de wijk Pedregalejo de specialiteit van de stad, espetos de sardinas (verse sardines gegrild aan een spies), te proberen.

Museo del Vidrio y Cristal, Málaga

 

 

 

 

 

http://www.museovidrioycristalmalaga.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *